V čem je čínská dietetika jiná než nekonečná řada receptů a nabídka jídel, která se na nás valí ze všech stran? Stále se mi vkrádala myšlenka, proč většina z nás neustále hledá nové kombinace potravin, nová jídla, nové suroviny, neobvyklé chutě, s každým časopisem či pořadem o vaření očekáváme něco zázračného?…Co nám chybí? Poznávat nové věci je přirozené a prospěšné, ale my nehledáme pokrmy a způsoby stravování v zájmu našeho zdraví. Očekáváme písemnou omluvu našeho konání ve smyslu „co je psáno, to je dáno, dovoleno“. I přes nevhodnost surovin a přípravy pokrmů tak bezmyšlenkovitě uspokojujeme
naše pošramocené chutě, zajídáme stres, smutek, nedostatek lásky, utišujeme duši. Jíme na ulici, jíme v davu či s davem, jako příslušnost k určité značce, jíme při chůzi, jsme ovlivněni reklamou a modní vlnou, jíme tajně, jsme líní a pohodlní věnovat čas kvalitě, rychle uspokojujeme svou nutkavou potřebu umlčet „hlad“, sami se odměňujeme, někteři zajídají nudu, už od dětství jsou děti umlčovány suchým rohlíkem…. Když se chystáme vložit sousto do úst, zkusme se sami sebe zeptat „proč?“
Byli jsme obdařeni chutí i rozumem. Jídlo je a mělo by být požitkem, jen si každý ono požitkářství představuje jinak. Jak si ale můžeme myslet, že si užíváme, dopřáváme a děláme sami sobě radost jídlem, které způsobí zdánlivé krátkodobé „blaho na duši“, když se zároveň obelháváme? Poznáme to podle opětovného poklesu naší mysli a dalším nezvladatelným přívalem chuti „na něco dobrého“.
A zde právě přichází na řadu rozum. Přirozená strava z kvalitních chemicky nedochucovaných potravin Vám přinese požitek, radost i příval energie a postupně Vás zbaví nutkavých chutí, neboť tělo nebude muset vysílat své signály „něco mi chybí“. Je ale důležité, aby každé jídlo bylo vhodně a plnohodnotně sestaveno dle ročního období, termodynamiky surovin, případně na míru pro danou osobu a obsahovalo nejlépe od každé chuti svůj díl. A to je právě krása a harmonie čínské dietetiky.
Česká kuchyně pod drobnohledem čínské medicíny, aneb
Co kdyby měla Magdalena Dobromila Rettigová šikmé oči ….
Vlajkovou lodí na menu sestaveném paní Magdalenou Dobromilou Rettigovou by jistě mohla být například pečená kachna se zelím a knedlíkem a slavnostnímu nedělnímu obědu by pravděpodobně předcházel hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Nyní si oba pokrmy rozebereme „po čínsku“.
Kachna
povaha neutrální, chuť sladká a slaná, doplňuje yin,
zpevňuje slezinu a odvádí vlhkost
Kmín
povaha teplá, chuť ostrá, rozhýbává a doplňuje qi (je
aromatický)
Sůl
povaha neutrální, chuť slaná, harmonizuje střední zářič, zvlhčuje
Zelí
povaha svěží, chuť sladká, pročišťuje horkost, uvolňuje močení
Cibule
povaha teplá, chuť ostrá a hořká (vařením sládne), doplňuje yang, přeměňuje tan
Mouka
povaha neutrální, chuť sladká, zvlhčuje, zahleňuje
Jablko (v případě, že přidáváme k zelí)
povaha svěží, chuť sladká a kyselá, pročišťuje horkost, doplňuje yin
Červené víno
povaha teplá, chuť sladká a kyselá, doplňuje qi a krev, doplňuje játra a ledviny
(alkohol zahřívá)
Pečením se původně neutrální kachna dostává povahou do plusu, ale protiváhou je svěží zelí (případně s jablkem), u kterého se povaha vařením příliš nezmění. Aromatický kmín a cibule pomáhají přeměnit tan. Podtrženo a sečteno, o pečené kachně se zelím lze říci, že zejména doplňuje yin, zpevňuje slezinu a odvádí vlhkost. Pouze příloha v podobě knedlíků (bramborových v našem případě) nás více zatíží – dodává yin (matérii) a zvlhčuje. Ale není to tak zlé, co myslíte?
Zato hovězí vývar s játrovými knedlíčky je přímo
požehnáním pro naši slezinu.
Hovězí (vývar je stravitelnější než maso)
povaha teplá, chuť sladká, zpevňuje slezinu, doplňuje
žaludek, doplňuje qi a krev
Vepřová játra
povaha neutrální, chuť sladká a slaná, doplňují krev, zahřívají
střed, doplňují játra
Kuřecí prsa
povaha teplá, chuť sladká, doplňují slezinu a žaludek,
zahřívají střed, doplňují qi, krev a esenci
Vejce
povaha neutrální, chuť sladká, doplňuje qi a krev, tiší plod
Pepř, koření
povaha horká, chuť ostrá, doplňuje a rozhýbává qi, zahřívá střed
Sůl
povaha neutrální, chuť slaná, harmonizuje střední zářič, zvlhčuje
Mrkev
povaha neutrální, chuť sladká, doplňuje játra, prospívá očím, vysušuje vlhkost a zpevňuje slezinu
Petržel
povaha teplá, chuť ostrá a sladká, otevírá povrch, odstraňuje škodlivý chlad
Celer
povaha svěží, chuť sladká a ostrá, pročišťuje horkost, harmonizuje střed, odstraňuje vlhkost
Cibule
povaha teplá, chuť ostrá a hořká (vařením sládne), doplňuje yang, přeměňuje tan
Česnek
povaha teplá, chuť sladká a ostrá, zahřívá střed, doplňuje žaludek, odstraňuje vlhkost
I přes skutečnost, že pojivem u játrových knedlíčků je nepříliš prospěšná mouka,
hovězí vývar mocně doplňuje slezinu a žaludek, doplňuje krev a qi, zahřívá
střed a prospívá očím. A také je velmi chutný :).
Závěrem se s vámi chci podělit o tip na pokrm (jak k snídani, tak během dne), který opakovaně získává přední místo na pomyslném žebříčku nejchutnějších jídel.
Jmenuje se Pikantní zeleninová pánev s tofu.
• Je posilující a lehce osvěžující
• Vytváří qi a šťávy
• Vhodné při qixu
• Při suchosti snížit dávku či vynechat čili a pórek
Ingredience: sezamový olej, mrkev nebo fenykl, pórek, sůl, citron, kurkuma, tofu,
pepř nebo čili, sojová omáčka.
V horké pánvi nebo woku rozehřát sezamový olej, osmažit nadrobno nakrájené mrkve či fenykl, kolečka pórku, přidat sůl, trošku citronové šťávy, kurkumu, tofu nakrájené na kostky a společně smažit 1 až 2 minuty, dochutit pepřem a čili. Přikryté pokličkou dusit zhruba 5 minut a pokapat sojovou omáčkou. Hodí se k prosu či rýži (Barbara Temelie, Beatrice Trebuth – Kuchařka podle pěti elementů).
Několik pravd, které všichni dobře známe, ale přesto je při jídle dodržuje jenom málokdo. Při jídle bychom se měli věnovat jídlu.
Neměli bychom číst noviny, ani sledovat TV, a už vůbec ne se hádat s partnerem.
Každé sousto řádně rozžvýkat a během jídla, ani po něm, příliš nepít.
Od paní Rettigové pro dnešek vše.