SLZOVKA - PERLA VÝCHODU
Podporuje funkci sleziny, pomáhá trávení masa a tuků.
Hlavní zaměření
Používá se k podpůrné léčbě při:
- detoxikaci
- celkovém zahlenění
- zánětech močového měchýře
- otocích, bolestech svalů a kloubů způsobených vlhkostí a větrem
- akné
- bradavicích
- mateřských znaménkách
- střevních parazitech
- kašovité stolici
- průjmu
Slzovka obecná (také Jojobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí účinky a používají se k detoxikaci organismu. Slzovka podporuje funkci sleziny, pomáhá trávení masa a tuků. Má příznivý vliv na pleť.
Způsob použití
Je vhodná jako přídavek do kaší, polévek, salátů, nebo zdravotních čajů.
Působení dle tradiční čínské medicíny:
- Posiluje slezinu PI QI XU a vylučuje vlhkost SHI,
- Vylučuje hlen TAN a odstraňuje blokády YU
- Ochlazuje horkost RE a vylučuje horké toxiny RE DU
- Posiluje energii Qi ledvin a plic
Z hlediska tradiční čínské medicíny příznivě působí u stavů jako kupř.:
- Čistí organismus od nánosů ze živočišných potravin a tuků a používá se též k podpůrné léčbě při celkovém zahlenění. Hlen je dle TCM výsledkem „špatného“ stravování, tedy téměř každý člověk je určitým způsobem tímto postižen a jeho „trubky se tak zanášejí…“ Dna, žlučníkové a ledvinné kameny a písek, angína pectoris,, revmatická onemocnění, artróza, metabolické syndromy (vysoký krevní tlak + obezita + srdeční nemoci + cholesterol + ateroskleróza), celiakie, Crohnova nemoc, ulcerosní kolitis… Dokáže změkčovat a zvláčňovat, proto i pomáhá uvolňovat živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin z organismu jako cysty, myomy, strumy, fibromy, různé druhy nádorů, otoky končetin, uvolňuje napětí šlach a křeče v končetinách a snižuje „špatný" cholesterol.
- Posiluje žaludek a slezinu, odvádí z organismu přebytečnou vodu a je močopudná.
- Posiluje plíce, obzvláště při kašli a po respiračních nemocech (po virozách, chřipkách, zánětech průdušek a plic apod.).
- Má příznivý vliv na pokožku, kterou udržuje hebkou a vláčnou. Užívá se vnitřně k léčbě bradavic a při tvorbě mateřských znamének. Chrání před ekzémy, záněty kůže (lupénka, akné, růžovka, bércové vředy apod.) a zpomaluje šedivění vlasů.
- Odvar ze slzovky se považuje za velmi léčivý pro těžce nemocné pacienty, neboť spolehlivě působí při žaludeční a střevní slabosti, upravuje průjmy (i chronické), váže na sebe toxiny, jež jsou produktem látkové výměny, a podporuje funkci jater.
- Zajímavé je použití proti různým druhům zhoubných nádorů; v poslední době se zjistilo, že v semenech obsažený coixenolid má skutečně kancerostatické účinky.Popis dle tradiční čínské medicíny
Dávkování – 40 g denně, tj. 2 vrchovaté polévkové lžíce
Nepoužívat (dle tradiční čínské medicíny) v případě – těhotenství, při akutním infekčním onemocnění (chřipka, angína apod.)
Balení – 227 g Slzovky (v podobě semen divoké trávy – Sem. Coix lacrima - jobi)
Uplatnění v kuchyni:
Je pěstována jako pícnina a v některých oblastech se její semena používají k výrobě mouky, zejména v Indii, kde ji však v novější době nahradila kukuřice. V Číně se užívá k přípravě polévek podobně jako u nás kroupy. Ovšem naše kroupy nemají takový účinek jako právě slzovka… Pražená s cukrem se jí jako cukrovinka nebo loupaná jako burské oříšky. Používá se též jako náhrada prosa (jáhel).
Vyzkoušejte sami...
- Slzovku přidávejte občas po troškách při vaření naturální rýže, přidává se jako příloha, ne však většinou samostatně, ale právě s rýží, kuskusem, bulgurem (slzovky se přidává max.1/3).
- Hrstku slzovky můžete též přidávat do každé polévky k obohacení a zahuštění.
- Uvařená slzovka s rýží může sloužit i jako výchozí surovina pro další výrobu- např. když směs ze slzovky rozmixujete, můžete z hmoty udělat pomazánku nebo chutné smažené placičky. Když ho zapečete, získáte obdobu sekané či nákypu.
- Výborná je s houbami připravený jako „kuba".
Inspirativní recepty:
Slzovková bramboračka
Slzovku přes noc namočíme, vaříme s novým kořením a bobkovým listem, na másle osmahneme cibuli a houby, přidáme trochu brambor, kořenovou zeleninu, sušená rajčata, libeček, saturejku, kmín, rozmarýn, majoránku a česnek.
Slzovka se zeleninou
Na pánev dáme na chvíli opražit slzovku a podlejeme teplou vodou, přidáme sůl, petrželku a celer nebo i nějaké bylinkové koření, kousek mořské řasy, na obilovinu položíme mrkev, kousek celeru, dvě malé cibulky, lžičku oleje a dáme vařit. Pokud nepoužijeme tlakový hrnec, vaříme až 50 minut na mírném plameni.
Na talíři dozdobíme kvašenou zeleninou (červenou řepou s křenem) nebo sezónní zeleninou.Pro posílení imunity
V Číně se slzovka užívá se začátkem podzimu v dětském jídelníčku pro posílení obranyschopnosti. Pojídá se cca 3 týdny každý večer jedna malá miska kaše připravené ze slzovky a mrkve.
Slzovka se uvaří v hrnci do měkka a v jiné nádobě uvaříme poměrově zhruba stejné množství na kostičky nakrájené mrkve. Po uvaření obého toto smícháme a krátce spolu provaříme, zakapeme troškou oleje a ochutíme dle potřeb. Pro děti s trochou soli nebo i bez ní; popřípadě mírně osladit. nebo mírně osladit. Pro dospělé můžeme vymyslet cokoli – např. ochutit sojovkou a kari kořením nebo kurkumou, trochou česneku a pepře…fantazii se meze nekladou.
Všichni známe ten pocit, kdy se cítíme jakoby nasáknuti a s pocitem tíže či únavy, jež nelze jen tak setřást. Slzovka to tzv. oplasknutí (či vyždímání nasáklé houby na mytí tabule) za nás udělá! |