LÉTO perspektivou tradiční čínské medicíny
V létě je příroda aktivní, plody zrají, co jsme s jarem zaseli, v létě sklízíme. Léto je čas, kdy bychom se měli radovat, smát, užívat si s přáteli společné chvilky. Radost a smích jsou pocity, které prospívají našemu srdci. A léto je dle tradiční čínské medicíny spjato se srdcem. V létě bychom se měli starat o naše srdce třeba vhodnou stravou, dbát na správný pitný režim a užívat léto plnými doušky. Vždyť i léto jednou končí.
Ale právě teď zahajujeme pojednání o létu dle TČM dvěma citáty ze starých čínských textů:
Tři letní měsíce se nazývají „bujnost a nádhera“. Je to období, kdy všechno bují a krásní, čchi nebes se promíchává s čchi země, rostliny rozkvétají a jsou v plné síle. Lidé mají v létě chodit spávat později a vstávat časně z rána, a nesmí jim vadit, že dni jsou dlouhé a slunečné. V myslích nesmějí přechovávat hněv, jejich duševní nálada má odpovídat rozjásané letní atmosféře, aby i duch v nich rozkvétal a čchi mohla volně vystupovat z těla ven. Pozornost mají orientovat na venek a mají se zajímat o okolní svět. Toto odpovídá atmosféře letní čchi a takováto je cesta pěstování čchi v létě. Kdo se jí protiví, poškozuje si srdce, a na podzim se proto může stát, že bude churavět na horečnatá onemocnění. Jelikož si nevytvoří dostatečné podmínky pro shromažďování podzimní čchi, budou se nemoci opětovně vracet i v zimě.
Su-wen, kapitola 2, strana 15–16 (Vladimír Ando: Klasická čínská medicína I)
Jih rodí horko, horko rodí oheň, oheň rodí hořkost, hořkost rodí srdce, srdce rodí krev, krev rodí slezinu, a srdce řídí jazyk. Na nebesích (jih) představuje horko, na zemi oheň, v těle cévy, z orgánů cang srdce, z barev červenou, z pěti tónů tón č´, ze zvuků smích, při rozrušení smutné vzdychání, z vývodů jazyk, z chutí hořkou, z emocí radost.
Su-wen, kapitola 5, strana 76
V našem schématu, zobrazujícím vztahy mezi pěti elementy, nacházíme i další souvislosti. Například, že
srdce řídí krev a cévy a umožňuje krvi správně cirkulovat. Čchi srdce je hybnou silou krevního oběhu. Srdce ovlivňuje funkci jazyka, zejména jeho schopnost dobře rozeznávat chutě a artikulovat.
Ve vztahu
cang-fu k němu patří tenké střevo - jeho jangový partner. Tyto dva orgány jsou mezi sebou propojené jak fyziologicky, tak patologicky. Tenké střevo odvádí močí ze srdce horkost. Pokud míváte problémy se záněty močového měchýře, může být důvod ten, že horka je v srdci příliš.
Dle orgánových hodin je meridián srdce a tenkého střeva na vrcholu
mezi 11. a 15. hodinou. Emocí srdce je
radost a jeho zvukem
smích. Tekutinou srdce je
pot.
Srdce je sídlem ducha šen
Srdce bývá nazýváno vládcem všem orgánů. Podle čínské medicíny má dvě hlavní funkce.
Ta první souvisí s jeho materiální podstatou - řídí krev a cévy.
Ta druhá s jeho podstatou nehmotnou – je sídlem psychiky a vědomí člověka. Podle taoistické filosofie se duch šen projevuje ve dvou kvalitativně odlišných úrovních: v prvotním kosmickém vše prostupujícím vědomí jüan-šen, a na druhé straně jako „poznávající duch“ š´-šen, který je vtělen v člověku a představuje naše běžné vědomí a psychiku. Je usídlen v srdci a odtud vládne všem orgánům. Tento duch je podřízen biologickým zákonům a ke své existenci potřebuje být ustavičně doplňován čchi a krví, kterými je živen a ze kterých se obnovuje. Lidská psychika je podle teorie čínské medicíny jeden z projevů aktivity pěti orgánů cang (srdce, slezina, plíce, ledviny, játra), kde nejdůležitější je srdce, neboť je sídlem ducha šen, který řídí ostatní složky psychiky.
Čchi léta je spjata s čchi srdce.
V létě je čchi srdce nejsilnější a nejaktivnější a může mít tendenci k přehřívání. Proto bychom měli být obezřetní, doplňovat dostatečně tekutiny a pokud možno se vyhýbat potravinám horké povahy.
Stravování během léta
Jak již bylo zmíněno výše, v létě se vyhýbáme potravinám, které zahřívají, a naopak dáváme přednost potravinám, které vyživují tekutiny a jin srdce.
Potraviny vyživující tekutiny a jin srdce
Obecně lze shrnout dietetická doporučení na letní stravování do 5 bodů:
- ovoce,
- zelenina,
- mořské plody
- mořské řasy,
- kaše z celozrnných obilnin, zejména rýže či špaldy spolu se zeleninou nebo ovocem připravovaným na páře či syrovým.
Osoby s prázdnotou jangu
Pro osoby s konstituční prázdnotou jangu (zimomřiví, bledí, studené končetiny a břicho, tendence k průjmům) je doporučeno využívat tepla pro zahřátí a zpevnění jangu a naopak se syrovou a studenou stravou, zmrzlinami a studenými nápoji, to příliš nepřehánět. Výjimku můžeme udělat za opravdu horkého počasí, lépe po teplém jídle a v dopoledních hodinách, nikoliv na večer a na noc.
Osoby s prázdnotou jinu
Pro osoby s tendencí k přehřívání a prázdnotě jin, osoby s konstitučním typem ohně, je zejména v období veder důležité vyhýbat se všem tučným, sladkým a slaným jídlům, která zatěžují trávení.
3 doporučení pro tepelné upravování potravin během léta:
- Potraviny upravujeme krátce.
- Vyhýbáme se grilování, smažení, pečení a dlouhému vaření.
- Vhodné je spařování, blanšírování, napařování, dušení, mléčné kvašení zejména zeleniny.
Typické menu během letního dne:
- Polévka z malých fazolek mungo.
- Saláty z blanšírované nebo syrové zeleniny s malým množstvím šťávy z čerstvého zázvoru nebo troškou zahřívajícího koření, abychom vyrovnali chladnou povahu syrové zeleniny.
- Tofu se zeleninou s dlouhozrnnou i bílou rýží, kuskusem nebo těstovinami.
K létu patří hořká chuť
Hořká chuť totiž posílá čchi směrem dolů a do hloubky, ale také vysušuje.
Hořké potraviny je ideální konzumovat při vlhkém počasí a také při vlhkosti, která se často objevuje ve slezině. Hořké byliny, jako je např. čekanka, rukola, nebo pampeliška, které mají chladnou povahu, pomáhají při tendenci k horkosti ve žlučníku a také při trávení tuků.
Oblíbená káva, kakao či červené víno
S těmito oblíbenými hořkými nápoji je dobré to nepřehánět, protože mají tendenci vysušovat tělesné tekutiny a jin. To nemusí ve svém důsledku prospívat srdci. Vyvažovat je můžeme osvěžujícími hořkými potravinami
Kyselé a osvěžující potraviny působí hlavně na tělesnou tekutinu srdce a prospívají spánku.
Nezapomínejme ani na zástupce pálivé chuti:
Tyto typy koření podporují pocení a zbavují nadbytku horkosti:
- cayennský pepř,
- černý pepř,
- chilli papričky,
- pálivá červená a zelená paprika.
Nevhodní představitelé koření:
Naopak tyto typy koření dlouhodobě zahřívají a nejsou tedy vhodné pro konzumaci ve velké míře v horkých letních dnech.
- zázvor,
- hřebíček,
- skořice,
- kari,
- česnek.
Seznam potravin vhodných pro letní období
Quinoa a amarant v létě převládají:
Hořkou zeleninu a sezónní ovoce si v létě dopřávejte:
- artyčoky,
- bezinky,
- bobuloviny ve formě šťáv i plodů,
- citrusy,
- čekanka,
- červená řepa,
- hlávkový salát,
- klíčky,
- kompoty nebo krátce povařená blanšírovaná zelenina,
- kopřiva,
- ledový salát,
- máta,
- meloun,
- okurky,
- pampeliška,
- polníček,
- rajčata,
- rukola,
- ředkvičky a listy z nich
- tuřín,
- zelí.
Dochuťte pokrm kořením a bylinkami:
- bazalka,
- oregano,
- tymián,
- rozmarýn,
- pelyněk,
- kurkuma,
- červená paprika,
- chilli,
- cayennský pepř,
- černý pepř,
- pálivá paprika červená.
Osvěžte se vhodnými nápoji:
Potraviny elementu ohně
Pro úplnost uvádíme přehled potravin, které náleží elementu ohně. V létě vybírejte potraviny, které jsou povahy osvěžující nebo vyrovnané.
Potraviny osvěžující povahy |
Potraviny vyrovnané povahy |
Potraviny zahřívající povahy |
Potraviny horké povahy |
jahody |
amarant |
růžičková kapusta |
skopové |
artyčoky |
quinoa |
ovčí sýr |
jehněčí |
čekanka |
žito |
kozí sýr |
grilované maso |
hlávkový salát |
kopřiva |
kozí mléko |
hořké likéry |
pampeliška |
ledový salát |
bazalka |
koňak |
pastinák |
polníček |
saturejka |
svařené víno |
bezinky |
červená řepa |
kakao |
|
kdoule |
bancha |
kurkuma |
|
zelený čaj |
pu-erh |
mák |
|
horká voda |
|
oregano |
|
plzeňské pivo |
|
červená paprika |
|
|
|
majoránka |
|
|
|
tymián |
|
|
|
jalovec |
|
|
|
obilná káva |
|
|
|
káva |
|
|
|
červené víno |
|
Na závěr snad už jen dodat, že to nejpodstatnější pro zdravé srdce je mít radost ze života. A tu Vám všem ze srdce přejeme. Krásné léto!