Letní období dle čínské medicíny
Už i do našich končin přišlo léto, a proto Vám přinášíme pár praktických rad a tipů, jak se během tohoto ročního období stravovat. V letním období kulminuje energie prvku ohně, a jelikož srdce naleží k tomuto prvku, nejvíce je spjato právě s touto roční dobou. Tehdy je i jeho čchi nejsilnější a nejaktivnější. Na druhé straně se tato souvislost přirozeně promítá i do chorobných stavů. Jestliže je srdce přeplněné jangem, nejvíce bude ohroženo právě v létě, kdy je nejsilnější i jang v přírodě. Proto je důležité, aby člověk respektoval zákonitosti tohoto ročního období a žil v souladu s nimi. 1)
Léto - oheň - velký jang
- Směřování energie
- Vzhůru a do všech stran, energie ohně lehce přeskakuje a šíří se
- Orgán
- Srdce, tenké střevo
- Čas evropský
- Od 21. června
- Čas taoistický a keltský
- Od 18. dubna
- Barva
- Červená
- Chuť
- Hořká-směřuje dolů, ochlazuje, stahuje, vyrovnává nadměrný oheň 2)
V případě prázdnoty jangu
Je třeba se vyhýbat všem potravinám, které zahřívají, a naopak dávat přednost potravinám, které vyživují organické tekutiny a jin srdce, to platí zejména pro osoby konstituce ohně. Mezi tyto potraviny patří obecně ovoce a zelenina, mořské plody a mořské řasy, kaše z celých zrníček obilí, rýže, špaldy, ovsa spolu se zeleninou nebo ovocem připravovanými na páře či syrovými atd. Pro osoby typu prázdnoty jangu (zimomřiví, bledí, studené končetiny a břicho, tendence k průjmům, nesmělí, nejistí) je třeba využít tepla na zahřátí a zpevnění jangu a nepřehánět to se syrovým ovocem ani zeleninou, zmrzlinou, ledovými nápoji apod. Pokud již je jíme, tak za opravdu horkého počasí a nejlépe po teplém jídle na jeho závěru a spíš v dopoledních (jangových) částech dne, nikoli večer na noc. 3)Jak se vypořádat s prázdnotou jin
Pro osoby s tendencí k přehřívání a prázdnotě jin je zejména za veder důležité vyhýbat se všem tučným, sladkým či slaným jídlům, která zatěžují trávení.Jak vhodně upravit potraviny
V letním období bychom neměli příliš často smažit, dlouho péct a dlouho tepelně upravovat potraviny. Vhodné je naopak spařování – blanšírování, vaření na páře, dušení, mléčné kvašení, a to zejména u zeleniny. Jako typické jídlo pro letní vedra se doporučuje polévka z malých zelených fazolek mungo, dále tofu se zeleninou, saláty ze spařované a syrové zeleniny se šťávou z čerstvého zázvoru nebo česnek na vyrovnání chladné povahy syrových zelenin. Obilí by mělo být lehce stravitelné, dlouhozrnná bílá rýže, kuskus, těstoviny apod.Čím se v létě osvěžit?
V létě můžeme pít studený zelený nebo jasmínový čaj, které žízeň zaženou rozhodně účinněji než sladké limonády nebo koly. Můžeme si dopřát kupř. salát, čekanku, brokolici, květák, zelí, vodnici, hrášek, bílou ředkev, sójové výhonky. 4)Recepty
Čaj z mořských řas
Ingredience
Instrukce
Vařit několik minut ve dvou šálcích vody, aby byly řasy měkké.Užití
Vývar vypít a řasy sníst, pokud to nestojí příliš mnoho přemáhání (řasy možno použít do jídla).- Odvar je ochlazující a zvlhčující
- bsahuje mnoho minerálních látek
- odporuje čištění organizmu
- osiluje kosti
Polévka pro zmírnění kocoviny (2 až 4 porce) 5)
Tato populární čínská polévka se tradičně podává v letních měsících (ne pouze v případě kocoviny) a navzdory jednoduchosti svého složení nabízí mnohavrstevnou chuť. Není třeba shánět drahé odrůdy mořských řas nori používaných pro sushi; místo toho můžete užít odrůdy užívané v polévkách, jako je například řasa wakame.Ingredience:
- 1/2 hrnku suchých fazolí mungo
- 1 polévková lžíce (4 až 5 gramů) předkrájených mořských řas wakame
- 4 hrnky vody
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky se sníženým obsahem sodíku, nebo podle chuti
Instrukce:
- Smíchejte fazole mungo, mořské řasy a vodu ve středně velkém hrnci. Přiveďte k varu, ztlumte teplotu a pod pokličkou vařte mírným varem jednu hodinu.
- Dochuťte sójovou omáčkou a podávejte jako předkrm nebo jako svačinu
Vlastnosti polévky:
Odvádí vlhkou horkost a řeší horkou jedovatostOchlazující odvar 6)
Ingredience:
- 9 g listů morušovníku
- 9 g květů chryzantémy
- 6 g natě máty
- 6g fermentovaných sójových bobů.
Instrukce:
- Vše asi 5 minut povaříme v 300 ml vody.
Užití:
Odvar pijí lidé napadení letním vedrem a větrem.Čaj s kustovnicí 7)
Ingredience:
- půl čajové lžičky květů chryzantémy
- půl čajové lžičky plodů kustovnice
- 1 šálek vody
Instrukce:
- Chryzantému a kustovnici 1 minutu povaříme a pak necháme ještě 15 minut louhovat
Užití:
Květ Chryzantémy je vhodný především na choroby hlavy a očí, jejichž příčinou je škodlivina větru, anebo ohně.Tofu se zeleninou 8)
Ingredience:
- 2 balení tofu
- 2 velké mrkve
- 1 petržel
- 1 konzerva bambusu (plátky) nebo na plátky nakrájená vodnice
- kousek brokolice
- 1/3 pórku
- olej
- čerstvá bazalka
- sůl
Instrukce:
- Na cibulce opražíme pórek, který jsme nakrájeli na kolečka, a mrkev s petrželí nastrouhané škrabkou na brambory, aby vytvářely dlouhé plátky. Přidáme bambus nebo vodnici, osolíme a prudce opražíme.
- Potom podlijeme troškou vody a dusíme bez pokličky. Přidáme nakrájenou brokolici a plátky tofu. Před dokončením ochutíme posekanou bazalkou, promícháme a necháme odležet.